Lymfedrainage en Oedeemfysiotherapie
Lymfoedeem is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of verworven als gevolg van een andere aandoening (secundair lymfoedeem).
Bekende vormen van lymfoedeem zijn het armlymfoedeem na bijvoorbeeld een borstoperatie met okselklierverwijdering of het beenlymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie. Patiënten die na een operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem. De klachten die kunnen ontstaan zijn: pijn, vermoeidheid, gespannen en zwaar gevoel, zwelling, beperkingen in bewegingen en beperkingen in dagelijks functioneren.
Genezing van lymfoedeem is door de behandelaar niet altijd mogelijk. De behandeling is voornamelijk gericht op het terugdringen of het niet doen toenemen van oedeem.
De oedeemtherapeutische behandelmogelijkheden bestaan uit:
- Voorlichting/adviezen
- Manuele lymfedrainage en oedeemtherapie in combinatie met zwachtelen
- Oefentherapie, houding- en bewegingsadviezen
- Het begeleiden bij het laten aanmeten van een elastische kous
- Eventueel ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen
Voor een goede kwaliteit van de behandeling is het noodzakelijk dat patienten met lymfoedeem door gespecialiseerde oedeemfysiotherapeuten worden behandeld.
Bij Praktijk Hogewal zijn oedeemfysiotherapeuten Marieke Woudstra, Marieke Meruma en Nynke Roskammer-Spiekstra werkzaam.