Dry Needling

| | 0 Comments

Wat is dry needling?
Dry Needling is een behandelmethode in de fysiotherapie waarbij door middel van een naald, stijve en pijnlijke spieren aangeprikt worden en op die manier snel en langdurig ontspannen raken.

Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een verkrampt plekje/ knoop in een spier die naast lokale drukpijn ook vaak ‘pijn op afstand’ veroorzaakt. Ze kunnen een rol spelen bij klachten maar kunnen ook de hoofdoorzaak zijn.

Triggerpoints kunnen zich uiten in:

* pijn en stijfheid lokaal en ook pijn ‘op afstand’
* bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
* verminderde kracht in de betrokken spier (en)
* tintelingen in arm/ been, hoofdpijn

Hoe kunnen triggerpoints ontstaan:

* acuut, bijvoorbeeld door een verkeerde beweging of ongeval
* chronisch, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding
* langdurige afwezigheid van beweging, bv bij gips, brace of een sling
* overbelasting en/ of blessures bij sporters
* psychologische factoren zoals stress
* voetafwijkingen, instabiliteit of verschillen in beenlengte

Dry Needling is niet hetzelfde als acupunctuur
Bij acupunctuur worden vaak oppervlakkig meerdere naalden in het lichaam gezet die daar enige tijd zitten en invloed hebben op de ‘energie’ in het lichaam. Dry Needling gebruikt één naald waarmee kortdurend in de spier wordt geprikt. Dry Needling werkt op triggerpoints en is geen ‘energie’ behandeling

Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut zal eerst door middel van een gesprek de klachten analyseren. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek en wordt bekeken of spieren betrokken zijn bij de klachten Specifiek wordt in de spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints.

Waar richt de behandeling zich op?
De behandeling richt zich op het ‘uitschakelen’ van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met het naaldje worden deze punten gevonden en gedeactiveerd. Daarna raken de spieren snel en langdurig ontspannen.

Hoe voelt dry Needling aan?
Het inbrengen van de naald voelt u in principe niet. Als het juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en gaat het bewegen gemakkelijker. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van korte duur.

Wat kost dry Needling?
Dry Needling is een onderdeel van een normale fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen ook de kosten voor Dry Needling hieronder.

Bij Praktijk Hogewal is Marieke Meruma opgeleid om Dry Needling toe te passen in haar behandelingen.