CORONA UPDATE 2-5-2020

Beste patiënt van Praktijk Hogewal,

In het nieuws klinkt het alsof de fysiotherapiepraktijken “gewoon” weer open mogen. Maar zolang we met het coronavirus van doen hebben is dat echter alleen mogelijk als we conform strakke richtlijnen werken. De regels om weer te kunnen behandelen zijn uiterst nauwkeurig vastgelegd en dit geldt ook voor het algemeen hygiëneprotocol.

De fysiotherapeutische zorg levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leven van een patiënt. Langer uitstel van onze zorg zal vaak leiden tot toename van complexiteit en gezondheidsschade bij patiënten, daarom is het opschalen van onze zorg belangrijk.

Nu de eerste hectische weken van de corona-epidemie achter ons liggen, is het mogelijk om de fysiotherapeutische zorg op te schalen. Maar dit moet veilig en verantwoord!

Er is de afgelopen periode een grote achterstand in de fysiotherapeutische zorg ontstaan. Wij vragen dan ook uw begrip wanneer u ondanks de herstart van de praktijk niet op korte termijn kan worden gezien.

De richtlijn adviseert ons de reguliere fysiotherapeutische zorg nog steeds op afstand/digitaal te verzorgen, bijvoorbeeld telefonisch of via beeldbellen. Noodzakelijke zorg mag vanaf maandag 4 mei weer opgestart worden.

Dit onderscheid is soms moeilijk te bepalen. Wij beoordelen dat graag in overleg met u en daarbij hanteren we de richtlijn.

Wij zullen een deel van onze patiënten zelf benaderen, omdat wij weten hoe dringend de behandelingen zijn.
Mocht u niet gebeld worden maar wel graag willen overleggen in geval van klachten, dan vragen wij u om zelf contact op te nemen zodat wij even kunnen overleggen en eventueel een afspraak in kunnen plannen. We zijn ons ervan bewust dat deze afspraak misschien een moment betreft dat u minder goed schikt. De bezetting in de praktijk zal anders zijn dan u gewend bent om te voorkomen dat er te veel mensen tegelijk aanwezig zijn.

Het beleid dat we volgen is dat we alleen mensen in de praktijk toelaten waarvan we met vrij grote zekerheid weten dat ze vrij van coronaklachten zijn.
Als u daarom op een van de volgende vragen ‘ja’ antwoordt dan verzoeken wij u om geen afspraak te maken.

 • Heeft u één of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38 gr)?
 • Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?
 • Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?
 • Is er bij uzelf of een huisgenoot in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Omdat handhygiëne bij deze virusuitbraak een belangrijk bron van besmetting blijkt te zijn, zullen wij u bij betreden van de praktijk vragen uw handen te desinfecteren. We verzoeken u daarna uw gezicht en zaken zoals mobiele telefoons niet meer aan te raken. In de wachtruimte en bij het maken van afspraken proberen we met elkaar zo goed mogelijk de 1,5 meter afstand te bewaren die door de Rijksoverheid wordt geadviseerd.

Nog wat extra aanwijzingen:

 • Kom niet te vroeg, dus liefst vlak voor de afspraaktijd bij ons binnen.
 • Volg de aanwijzingen van ons personeel op.
 • Kom alleen naar uw afspraak, ouders of begeleiders graag (zoveel als mogelijk) buiten de praktijk wachten.
 • Verlaat na uw behandeling zo spoedig mogelijk de praktijk.
 • Neem 2 grote badlakens mee.
 • Wanneer u boven naar de behandelkamer of oefenzaal gaat graag direct via de grote trap in de hal naar boven.
 • Neem eventueel eigen bidon met water mee.
 • Toiletbezoek uitsluitend op verzoek.

Wij zullen u ontvangen met een glimlach maar u de hand niet schudden.

Ook in de behandelkamer en oefenzaal houden we ons aan de Richtlijn en hebben we aanvullende hygiëne-maatregelen genomen.

Heeft u nog vragen neem dan contact op met de praktijk. We zullen proberen zo spoedig als mogelijk iedereen zo goed mogelijk van dienst te zijn.

Vriendelijke groet, Team Hogewal